Miért fontos a szakszerű napelem tisztítás?

Miért kell a tisztítás?

A legtöbb cég úgy értékesíti a napelemes rendszereket, hogy nem igényelnek tisztítást, mivel alapjában véve olyan anyagból vannak a panelek, hogy akár egy jégeső se tud roncsolódást okozni és az évek alatt sem korrodálódik, ezért részben igazuk van, DE viszont itt az energiatermelés a cél, hogy minél több energiát termeljen a rendszer. Az idő múlásával a por összegyűlhet és sárréteget képezhet, ami amely akár cellákat is betakarhat, így a termelés csökkenhet. Az eső lemossa állítás sem igaz teljesen, meg kell nézni a kocsinkat egy eső után. A teljes tiszta napelemeket csak megfelelő tisztítással tudjuk elérni.

Milyen gyakran tisztítsuk a napelemeket?

A házunk elhelyezkedése alapján ha forgalmas út mellett lakunk akkor érdemes évente akár több alkalommal is, ha nem akkor 1-2 alkalommal elég.

Hogyan tisztítsuk meg a napelemeinket?

1. A gyártó által ajánlott tisztítószereket érdemes használni, ha nincs ilyen a napelemek tisztítására nem alkalmazható bármilyen maró hatású háztartási tisztítószer, száraz törlőkendő, hiszen ezek vagy a napelem szigetelésére lehetnek káros hatással, vagy a száraz tisztítás esetén egy védőréteget távolíthatunk el a napelem felületéről, karcokat vihetünk fel rá, melybe a por ezután még könnyebben megtapad.

2. A nedvesítéshez lemosáshoz használt víz ásványi anyagoktól mentes legyen, a csapvíz nem jó, mivel az csak további szennyeződéseket hord fel a panelekre. Desztillált vizet javasoljuk.

3. A benedvesített paneleket szivaccsal törölgessük át.

4. Tisztítási munka elvégzésére a délelőtti órákat válasszuk, amikor a napsugarak gyengék.

5. Télen amikor a hó lefedi a paneleket ne takarítsuk le, mivel a nap (ami leolvasztja a havat) és tető dőlésszöge elvégzi a takarítást, és nehogy sérülést okozzunk a szerkezetbe meg rongáljuk a paneleket.

Az inverterek nem igényelnek tisztítást. Ha bármilyen hibaüzenet keletkezik, forduljon szakemberhez! Ne próbálja megjavítani!

napelemek tisztításával akár 5-10%-os teljesítmény növekedés is tapasztalható, amely nem kevés, így érdemes odafigyelni.Mi, a BSolárnál azt javasoljuk, hogy érdemes évente takarítani a paneleket.

                 Bármilyen kérdése lenne keresse fel központi irodánkat vagy hívjon minket

06 70/649 58 79