GY.I.K.

1. Hogyan működik egy napelem rendszer?

A folyamat nagyon röviden összefoglalva:

 1. A napfény eléri a napelemeket.
 2. A napelemek egyenáramot termelnek az így érkező elektromágneses sugárzásból.
 3. Az egyenáramot az inverter átalakítja váltakozó árammá.
 4. A megtermelt és átalakított energiát otthonunk eszközei felhasználják, a maradékot pedig az áramszolgáltató hálózatára tölti a rendszer.

Tisztán látható tehát, hogy a napelem panelek megléte, és az, hogy süt a nap, önmagukban még nem elegendőek ahhoz, hogy fel tudjuk használni a nap energiáját.

A napelemek a napfénnyel érkező elektromágneses sugárzásból egyenáramot állítanak elő, a háztartásban megtalálható elektronikai eszközök többsége azonban váltakozó árammal működik.

Éppen ezért minden napelemes rendszer egyik legfontosabb, és működéséhez elengedhetetlen eszköze az inverter, ami a napelemek által termelt egyenáramot átalakítja a nekünk szükséges váltakozó árammá.

Az inverter azonban nem csak a napelem rendszer működését segíti, hanem védelmi funkciót is betölt: áramkimaradáskor a komplett rendszert lekapcsolja, így egészen biztos, hogy nem keletkezik kár benne.

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek egy úgynevezett ad-vesz mérőóra felszerelése szükséges, ami az adott szolgáltatóhoz kapcsolódik.

2. Hogyan történik a napelem rendszer szerelése?

Ezt a kérdést leendő ügyfelek gyakran felteszik a kivitelezőknek, ami érthető is, hiszen a napelem rendszer felszerelésének folyamata kevéssé ismert, ugyanakkor izgalmas is. 

 1. Az első lépés természetesen az, amikor az ügyfél felkeres minket azzal az igényével, hogy napelem rendszert szeretne; ennek a legegyszerűbb módja a honlapunkon található árajánlatkérő űrlap kitöltése, mely után felkeressük leendő ügyfeleinket. 
 2. A visszahívás során időpont egyeztetés történik egy helyszíni felmérésre, ami már a következő lépése a folyamatnak. 
 3. A helyszíni felmérés a napelem rendszer szerelésének szempontjából egy lényeges lépés, hiszen ennek során ellenőrzi partnerünk, hogy megfelelő-e a ház tájolása, illetve a tető dőlésszöge, ahogyan azt is meg kell vizsgálniuk a szakembereknek, hogy a tetőszerkezet is kellően erős-e ahhoz, hogy mindennemű gond nélkül elbírja a felszerelt napelemeket.
 4. Ha mindent rendben találtak, akkor ezután jön a tényleges árkalkuláció, amikor az igényeket egyeztetve és az adatok pontos ismeretében kiszámolják, hogy mennyibe is fog kerülni a napelem rendszer. 
 5. Ha az ügyfélnek is megfelel a kiszámolt összeg, és el is fogadja, akkor jönnek az adminisztrációs feladatok – ez egy kihagyhatatlan lépés, hiszen az engedélyeztetési folyamatot végig kell vinni. 
 6. Amennyiben ez is sikeres, úgy egy előre megbeszélt időpontban kivitelező partnerünk kimegy a helyszínre, hogy felszerelje a napelemeket a tetőre. 

3. Mi történik, ha nem süt a nap?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha nem süt a nap?

Hiszen köztudott, hogy a napelemek a napenergiát felhasználva állítanak elő áramot, ennél fogva pedig a logika azt diktálja, hogy ha nincs napsütés, akkor nincs áram sem. 

De a napelemes rendszerek működése azért ennél egy picit bonyolultabb, és természetesen úgy lettek kitalálva és kialakítva, hogy a napsütés hiánya ne okozhasson problémát. 

Amennyiben nincs kellő mennyiségű napsütés, úgy a napelem rendszerek tulajdonságának köszönhetően nem kell aggódni, mert ebben az esetben a szolgáltatótól beérkezett áram felhasználható, tehát nem fordulhat elő olyan eset, hogy borús napokon áram nélkül maradjon a család. 

4. Mekkora napelem rendszerre van szükségem?

Ez is egy gyakran felmerülő, ugyanakkor teljesen jogos kérdés, hiszen nincs két teljesen egyforma napelem rendszer, már csak azért sem, mert vannak szempontok, amiket minden esetben, kivétel nélkül figyelembe kell venni:

 • a család és/vagy háztartás éves áramfogyasztásának a mennyisége
 • a megrendelő egyedi igényei, 
 • és az ingatlan nyújtotta lehetőségek. 

Ezt a pár dolgot szoktuk szem előtt tartani, hiszen a napelem rendszerek eleve úgy készülnek, hogy pontosan annyit, vagy legfeljebb egy kicsit többet termeljenek, mint amennyi szükséges. 

napelem rendszer méretét tehát nem az ügyfél, de még csak nem is mi határozzuk meg, hanem egyfelől az igények és lehetőségek, másfelől pedig az áramfogyasztás mennyisége a döntő.

A kérdésben is szereplő napelem rendszer mérete alatt mi nem konkrétan a napelem panel méretét értjük, hiszen ezek nagyjából azonos nagyságúak.

A rendszer nagyságát a napelem panelek darabszáma alapján is értelmezhetjük, de ez a szükséges és elvárt végteljesítménytől is függhet. 

Mindenesetre az teljesen biztos, hogy a napelem rendszer méretei miatt a tulajdonosnak nem kell, hogy fájjon a feje, hiszen kivitelezőink mindent alaposan megterveznek, és pontosan tudják, hogy mit kell figyelembe venni a tervezés során.

5. Mennyibe kerül egy napelemes rendszer?

Sajnos erre a kérdésre teljesen konkrét, pontos választ nem lehet adni, mégpedig azért nem, mert minden napelemes rendszer telepítése egyedi árajánlat alapján történik. 

Ez azért van így, mert nincs két egyforma energiaigényű ingatlan, ahogyan nincs két egyforma háztartás sem. 

Ami azonban összességében elmondható a napelem rendszerek árairól, az az, hogy bármekkora rendszerre is van szükség, egy egyszeri nagyobb kiadásról van szó.

Hogy egy kicsit pontosabbak legyünk: egymillió forint fölötti összegre kell számítani, ami ugyan nem kevés pénz, de szerencsére vannak olyan lehetőségek, amik egy kicsit megkönnyíthetik a helyzetet. 

Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a minőséget is meg kell fizetni.

Cserébe viszont a jó hatásfok és a hosszabb élettartam garantált, ami hosszútávon – a megtérülés szempontjából – nagyon is sokat számít.

A napelemes rendszerek árába beletartozik még az elmaradhatatlan inverter is, ami nélkül ugye nem juthatnánk hozzá a váltakozó áramhoz; mondhatni, ez a rendszer szíve-lelke.

Az ár természetesen tartalmazza továbbá a napelemek tartószerkezetét is, hiszen a panelek nem közvetlenül a tetőre vannak rögzítve, illetve az összeget nagyban befolyásolja még a napelem rendszer névleges teljesítménye is, ami ugye – ahogy már említettem is – az ingatlan éves áramfogyasztásának mértékétől függ.

6. Mennyi idő alatt térül meg egy napelem rendszer?

Szintén egy nagyon fontos kérdés, tekintve, hogy a napelemes rendszer mellett való elköteleződés egyik fő oka a spórolási lehetőség, így pedig természetes, hogy nagyon sokan kíváncsiak a válaszra.

A megtérülésről nagy általánosságban azt lehet elmondani, hogy ideje körülbelül 8-10 évre tehető.

Ez pedig a következőképpen történik:

 • kifizeted a napelemeket, amik felkerültek a tetődre, ennek köszönhetően
 • nem kell villanyszámlát fizetned, vagy csak egy egészen minimálisat, hiszen a te rendszered
 • jó eséllyel meg fogja termelni a teljes háztartásod ellátásához szükséges árammennyiséget– bár ez attól is függ, hogy milyen típusú rendszer mellett döntöttél.

Röviden ez a metódusa a napelem rendszerek megtérülésének: nem kell fizetned a szolgáltatónak, avagy lényegesen kevesebbet, így az a pénz a zsebedben marad. 

Ezért is mondjuk azt, hogy a napelem rendszer egy hosszú távú befektetés.

Viszont, ami ezután következik, az már a valódi, színtiszta spórolás időszaka.

Mindezekből egyértelműen kiderül: nagyon fontos, hogy a napelem rendszer telepítését a megfelelő szakemberek szakszerűen és szabályosan végezzék el, hisz ez az egyik kulcsa a megtérülésüknek is.

7. Mennyi idő alatt készül el egy napelem rendszer?

A „Hogyan történik a napelem rendszer szerelése” című kérdésnél kifejtettük, hogy mik azok a lépések, amiken mindenképp végig kell menni ahhoz, hogy egy tökéletesen működő, mindenféle engedéllyel rendelkező napelemes rendszert tudjunk telepíteni.

De érdemes végigmenni a folyamaton úgy is, hogy megnézzük, mennyi időt is vesz igénybe egy ilyen rendszernek a kiépítése.

 1. Az egyik legrövidebb szakasz az árajánlatkérés utáni néhány nap: ahogy beérkezett hozzánk az árajánlatkérésed akivitelezőnk igyekszik minél előbb visszahívni téged, hogy egyeztesse veled az igényeket, megválaszolja az esetlegesen felmerülő kérdéseket, illetve hogy megbeszéljétek, mekkora összeg jött ki az előzetes árkalkuláció során. 
 2. Ha minden megfelel, akkor egy előre egyeztetett időpontban tud kimenni hozzád egy helyszíni felmérésre, (ami maximum néhány órát vesz igénybe) hiszen a szakembereknek mindent pontosan ellenőrizniük kell; ezt követően viszont már egy végleges árajánlatot tudnak majd adni.
 3. Az engedélyeztetések sajnos több időt igényelnek, így előfordulhat, hogy kb. egy hónapot várni kell arra az egyetlen egy napra, amikor felszerelhetik Neked a napelemeket. 
 4. Ezután is van még egy ügyintézési folyamat az áramszolgáltatóval, hogy a beüzemelt napelemes rendszeredet használni is tudd végre: ez nagyjából további 1-2 hetet jelent. 

Bár időben nem egy pár napos dologról van szó, mégis megéri kivárni.

8. Milyen hosszú a napelem rendszer élettartama?

Ahogyan már többször is említettük: a napelemes rendszerek hosszú távú befektetések, ami azt is jelenti, hogy nem csupán egy-két évre szólnak. 

Ám, mint mindennél, így a napelemes rendszerek esetében is igaz, hogy a minőség jelentősen befolyásolja a tartósságot és az élettartamot is. 

Tehát ez esetben is fontos, hogy ügyeljünk a minőségre, amit mi meg is teszünk.

Egy jó minőségű napelem panel esetében például több évtizedes stabil, biztos működéssel kell számolni: a legtöbb nívós gyártó több éves, vagy akár évtizedes teljesítmény garanciát is vállal a napelemeire.

De a napelem rendszerek élettartama nem csak a panelek minőségétől függ, hanem az invertertől is, hiszen ennek segítségével lesz az egyenáramból váltakozó áram, így tehát hiába működnek jól a napelem panelek, ha az inverter silány minőségű.

De partnereink erre is figyelnek, és nem dolgoznak akármilyen eszközökkel, csakis kiváló minőségű invertereket használnak. 

Összefoglalva: minden napelemes rendszer élettartamát jelentős mértékben befolyásolja az elemeinek és a hozzá tartozó eszközöknek a minősége is; ha ezek adottak, úgy több évtizeden át tartó tökéletes működéssel lehet számolni.

9. Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

Bár oldalunk elsősorban a napelemekkel foglalkozik, mégis fontosnak éreztük tisztázni ezt a kérdést is. 

Sok félreértés van azzal kapcsolatban, hogy mi is pontosan a különbség a napelem és a napkollektor között, ha van egyáltalán.

Sokan azt hiszik, hogy a kettő lényegében ugyanaz, csak az egyik drágább, mint a másik. 

De ez nincs így: azon kívül, hogy megújuló, vagyis napenergiát használ mind a két berendezés, és hogy messziről hasonlóképpen néznek ki, gyakorlatilag semmi más hasonlóság nincs közöttük. 

Ugyanis a napelemek egyenáramot termelnek, míg a napkollektorok hőenergiát állítanak elő, amit vízmelegítésre lehet használni. 

Elsősorban a fűtés az, ami kiváltható napkollektorok segítségével, ami abban az esetben lehetséges, ha nem elektromos fűtésrendszerrel rendelkezünk. 

Ezzel szemben a napelemes rendszerek egy teljes háztartást képesek ellátni árammal, ami azt is jelenti, hogy akár a fűtés is működtethető a segítségükkel, ha ehhez megfelelő, árammal működő fűtőpanelekkel rendelkezünk. 

A gyakori összetévesztést és a tévhiteket elősegíti a hasonló elnevezés is, de a fentiekből is látható, hogy a kettő között lényeges működésbeli különbségek vannak, nem ugyanazt a célt szolgálják.